Różnorodność i równowaga – podstawy zdrowego odżywiania wg dr Katarzyny Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia. Różnorodność, czyli zapewnienie naszym organizmom różnych składników odżywczych, pochodzących z różnych produktów oraz równowaga, czyli dostarczanie sobie z pożywieniem takiej dawki energii, jaką jesteśmy w stanie danego dnia spożytkować – oto dwie podstawowe zasady zdrowego odżywiania, które pozwolą nam cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Dieta bezglutenowa jest promowana w mediach przez gwiazdy jako dieta cud. Eliminacja produktów zawierających gluten może się okazać jednak tragiczna w skutkach. Jeśli nie cierpisz na nietolerancję glutenu uważaj na ten sposób odżywiania.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi dobrze zjeść, albo jest chory, albo kłamie. Gdyby nie było konsekwencji w kaloriach, kto z nas odmówiłby dobremu hamburgerowi, albo doskonale doprawionym ziemniakom? Ale są powody, dla których warto jest trzymać się tych bardziej zdrowych wyborów.
Zdrowa, niskokaloryczna dieta nie szkodzi ani ciężarnej kobiecie, ani jej dziecku - informuje "British Medical Journal".
Odchudza – to pewne! Ma jednak też minusy. Podpowiadamy, na co warto uważać, by jej stosowanie było dobre nie tylko dla sylwetki, ale także dla zdrowia.
Ograniczając jedynie kaloryczność diety nie zgubimy zbyt wielu zbędnych kilogramów - potwierdzają badania amerykańskie. Jest to związane z naturalnym mechanizmem wyrównawczym, który sprawia, że nasz organizm zmniejsza aktywność fizyczną w odpowiedzi na mniejsze dostawy energii.
Bardzo tłusta dieta w ciąży powoduje trwałe zmiany w mózgu potomstwa, będące przyczyną objadania się i wczesnej otyłości - wynika z badań na szczurach, o których informuje pismo "Journal of Neuroscience".
Kobiety, które w ciąży stosują dietę śródziemnomorską, bogatą w warzywa, owoce, ryby i oliwę z oliwek, mogą zapobiegać alergiom u swojego potomstwa - wynika z badań, które publikuje pismo "Thorax".
Dieta o niskiej zawartości tłuszczu może zmniejszać ryzyka raka jajników u kobiet po menopauzie - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Journal of the National Cancer Institute".