Dieta śródziemnomorska w ciąży zapobiega alergii u dziecka
Kobiety, które w ciąży stosują dietę śródziemnomorską, bogatą w warzywa, owoce, ryby i oliwę z oliwek, mogą zapobiegać alergiom u swojego potomstwa - wynika z badań, które publikuje pismo "Thorax".
Tradycyjna dieta śródziemnomorska jest bogata w pokarmy
pochodzenia roślinnego - warzywa, owoce, produkty z pełnego
ziarna, rośliny strączkowe oraz orzechy; w ryby i oliwę z oliwek.
Osoby, które ją praktykują spożywają niewielkie lub umiarkowane
ilości nabiału oraz jaj, mniejsze ilości białego mięsa i z rzadka
jedzą czerwone mięso.
Naukowcy pod kierunkiem dr Ledy Chatzi z Uniwersytetu na Krecie w
Grecji objęli badaniami 460 matek, które urodziły dziecko.
Stan
zdrowia potomstwa śledzono od urodzenia do 6 roku życia.
Przeanalizowano też dietę stosowana przez kobiety w czasie ciąży.
36 proc. ciężarnych nie stosowało się do zaleceń diety
śródziemnomorskiej.
Okazało się, że ich dzieci miały wyższe ryzyko chorób
alergicznych i astmy, niż rówieśnicy, których matki odżywiały się
zgodnie z zasadami tej diety.
Jak tłumaczą autorzy pracy, tradycyjna dieta śródziemnomorska
jest bogata w przeciwutleniacze, czyli związki neutralizujące
szkodliwe dla tkanek wolne rodniki oraz w zdrowe tłuszcze rybie,
omega-3. Związki te korzystnie wpływają na rozwój płodu, co może
owocować w przyszłości mniejszą podatnością dziecka na alergie.
(PAP)
ostatnia zmiana: 2016-09-02