Wraz z coraz lepszą pogodą przypominamy sobie o zbliżającym się sezonie bikini. Sięgamy po „cudowne” diety, których efekt ma być szybki i zachwycający. Konsekwencje? Zazwyczaj nie zdajemy sobie z nich sprawy, a mogą być poważne. Jakich błędów unikać i jak w zdrowy sposób schudnąć dwa kilogramy tygodniowo?
5 punktów, o których należy pamiętać podczas odchudzania - radzi Katarzyna Uścińska, specjalista ds. żywienia z warszawskiej Kliniki Demeter:
1. Diety selektywne - takie jak Dukana, Atkinsa, paleo - wykluczają część pokarmów i akcentują inne, dlatego nie są właściwie zbilansowane i nie są wskazane dla zdrowej osoby. Sytuacja wygląda nieco inaczej w przypadku chorób lub alergii. Wówczas szkodliwe produkty zastępuje się innymi.
2. Źle dobrana kuracja odchudzająca szkodzi zdrowiu fizycznemu i psychicznemu - możemy popaść w stany depresyjne i obniżyć odporność organizmy na choroby.
3. Jedzenie jednego rodzaju produktów, np. tylko warzyw, przekłada się na chwilowy efekt. Pozbywamy się nie tkanki tłuszczowej a wody. Potem jednak kilogramy szybko wracają, a organizm zostaje nadwyrężony.
4. Panuje przekonanie, że pieczywa i makarony tuczą, dlatego powinno się z nich zrezygnować. To poważny błąd, ponieważ produkty mączne są źródłem cennych składników, między innymi witaminy B.
5. Zdrowy człowiek powinien jeść:
Dwa kilogramy w tydzień
Jeśli o utracie wagi myślimy naprawdę poważnie, należy skorzystać z fachowej pomocy dietetyka. Specjalista pomoże ustalić dietę, w oparciu o nasze indywidualne cechy
i upodobania. - Ważymy pacjenta i przeprowadzamy z nim dokładny wywiad. Pytamy o jego choroby, aktywność fizyczną, gusty żywieniowe, nawyki, a nawet ile ma czasu na przygotowywanie posiłków. Dopiero dzięki takiej wiedzy możemy zaplanować dietę, która będzie dla niego właściwa - wyjaśnia Katarzyna Uścińska. Posiłki są dobierane na podstawie kaloryczności niezbędnej do podstawowej przemiany materii. Organizm dostaje minimalny zastrzyk energii, a pozostałą część czerpie z nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Ile można schudnąć podczas diety kontrolowanej przez dietetyka? - Dwa kilogramy w tygodniu są jak najbardziej możliwe i, co najważniejsze, zdrowe. Miesiąc zbilansowanej diety w połączeniu z aktywnością fizyczną pozwoli nam stracić osiem kilogramów. To bardzo dużo - ocenia ekspert.
Sport to zdrowie
Stałym elementem zdrowej kuracji odchudzającej jest wysiłek fizyczny. Bez względu na to czy spacerujemy, biegamy czy pływamy, istotna jest systematyczność. Na początek w zupełności wystarczą trzy dni w tygodniu, po 30 minut. Musimy pamiętać, żeby się nie przemęczać. Serce nie będzie miało jeszcze siły, żeby poradzić sobie z nadmierną tkanką tłuszczową, a im jej więcej, tym więcej ma ono pracy.
Kiedy trochę schudniemy, nabierzemy wigoru, można zwiększyć częstotliwość ćwiczeń do czterech razy w tygodniu po 40 minut i stopniowo zwiększać ich intensywność, aż do osiągnięcia zamierzonego celu. Nie rezygnujmy wówczas całkowicie z aktywności - jest ona wskazana dwa, trzy razy w tygodniu po 30-40 minut bez względu na to, czy się odchudzamy czy nie.