Próbując zrzucić zbędne kilogramy, mamy obsesję liczenia. Sprawdzamy kaloryczność produktów, szukamy produktów 0% tłuszczu czy 0 kalorii. To błędne koło! Na jakie liczby i wartości warto zwracać uwagę, a o których zapomnieć? Odpowiedzi udziela mgr farmacji Ewa Kłosowska z Apteki Medicover we Wrocławiu.
Licz, ale na siebie
Absolutnie nie namawiam do nadmiernego liczenia kalorii, które jest tak popularne. Bardzo często większość kobiet przyjmuje dużo za małą liczbę kalorii, a mimo to nadal nie chudnie. Spowodowane jest to właśnie stresem organizmu. Aby trwale stracić na wadze wystarczy zmniejszyć dzienną ilość kalorii o 150-200. Większy wpływ na to czy chudniemy ma kompozycja naszych posiłków oraz to czy dostarczamy organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Warto również pamiętać, aby nie wprowadzać zmian do diety na raz, dużo lepiej sprawdza się metoda małych kroków i kolejne stopniowe zmiany. Powoduje to, że dużo łatwiej przyzwyczaimy się do nowości i nie porzucimy ich po pewnym czasie.
Indeks Glikemiczny - pomocnik w odchudzaniu
Przy komponowaniu swoich posiłków warto zwrócić uwagę na IG - Indeks Glikemiczny. Określa on procentowo szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Prościej: produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują powolny wzrost glukozy we krwi, natomiast te o wysokim bardzo szybki. Przy gwałtownym wzroście glukozy następuje wyrzut insuliny, która ma za zadanie zmagazynować glukozę w komórkach. Poziom cukru we krwi gwałtownie spada, a my jesteśmy znów głodni. Wybierając, więc produkty o niskich indeksach glikemicznych pozostajemy na dłużej syci, nie odczuwamy nagłych napadów głodu, które kończą się niekontrolowanym objadaniem. Stabilizacja poziomu cukru i insuliny zapewni nam optymalne samopoczucie w trakcie dnia. Wartość indeksu glikemicznego dla poszczególnych składników pokarmowych możemy znaleźć w licznych tabelach IG. Dodatkowo warto pamiętać, że wartość indeksu zwiększa się po rozdrabnianiu i gotowaniu potrawy. Aby obniżyć wartość glikemiczną posiłku możemy dodać do niego błonnika - należy pamiętać, że jedynie frakcja błonnika rozpuszczalna w wodzie (pochodząca np. z nasion roślin strączkowych, owoców, warzyw, jęczmienia, owsa) opóźnia opróżnianie żołądka i ma tym samym wpływ na IG. Dodatkowo dietę możemy uzupełnić suplementacją, która zapewni ustabilizowanie skoków glukozy i insuliny we krwi. Aktualnie duża grupa preparatów dostępnych bez recepty w aptekach zawiera wyciągi z morwy białej, która ma udowodnione działanie pozytywne na stabilizację poziomu cukru. Są one przeznaczone zarówno dla osób dbających o linię jak i osób z problemami diabetologicznymi.
0% = zero wartości?
Wszelkie produkty typu light czy 0% tłuszczu są bardzo często mocno przetworzone, a dodatkowo, aby poprawić smak dosyć mocno dosładzane (dla naszego zmysłu smaku atrakcyjny jest tłuszcz przenoszący aromat dań oraz cukier). Czasem mniejsza ilość tłuszczu okazuje się korzystniejsza i mniej kaloryczna od dodatku dosładzaczy.