Jak degustować wino?

Po pierwsze niezbędne elementy każdej degustacji: kieliszek: najlepiej na nóżce, z przezroczystego, cienkiego szkła, w kształcie tulipana, zwężającego się ku górze. Taki kształt kieliszka pozwala lepiej uchwycić aromaty i łatwiej nim poruszać; papier i długopis jeżeli chcesz zanotować wrażenia z degustacji; ewentualnie woda do przepłukania ust lub trochę chleba (uwaga: chleb potęguje wrażenie słodkości).

Degustuj wino w odpowiedniej temperaturze. Wina musujące między 5 a 8°C, białe, różowe i słodkie między 7 a 10°C, czerwone między 14 (te o owocowych aromatach, zawierające mało garbników) a 19°C. Lepiej podać wino troszkę za zimne, i tak szybko się ogrzeje.

Ogranicz ilość degustowanych win: idealnie 4-8.

Próbuj białe przed czerwonymi, słodkie na samym końcu, proste wina przed złożonymi, lekkie przed mocnymi.

Hałas, perfumy, tytoń bardzo przeszkadzają w ocenie wina; wybierz odpowiednie miejsce na degustację.

Możesz przygotować pasujące do win przekąski... Wrażenia z takiej degustacji będą z pewnością lepsze.

Pierwsze próbowane wino często rozczarowuje. Wróć do niego kiedy już przyzwyczaisz podniebienie.

Czerwone wina zawierające dużo taniny (szczególnie młode) trzeba koniecznie dotlenić przed spróbowaniem. Otwórz je na godzinę lub więcej przez degustacją, możesz je także przelać do karafki.

Przed spróbowaniem lub przelaniem do karafki sprawdź czy wina nie czuć korkiem. Takie wino pachnie pleśnią i ma nieprzyjemny mdły smak.

Każdy może degustować wino, wystarczy trochę praktyki. Praktyki, która nie należy przecież do tych najbardziej męczących i nieprzyjemnych... :)



ostatnia zmiana: 2010-12-30
Komentarze
Polityka Prywatności