Zadbaj o żołądek po świętach

W święta było smacznie, ale dużo i ciężkostrawnie. Podpowiadamy, co robić, jeśli układ pokarmowy już nie wyrabia.

Świąteczny maraton biesiadny trwa co najmniej dwa dni. Trudno zachować umiar, gdy stół ugina się od przysmaków. Efekt? Niektórym z nas może dokuczać zgaga, niestrawność czy inne pokarmowe trudności. Są jednak sposoby, dzięki którym udaje się szybko zażegnać taki kryzys.


Zgaga
To wynik cofania się do przełyku jedzenia zmieszanego z sokami trawiennymi. Często występuje po wypiciu kawy, alkoholu i gazowanych napojów oraz zjedzeniu cytrusów, czekolady, dań kwaśnych, pikantnych i tłustych.

Szybka pomoc. Wypij po posiłku pół szklanki niegazowanej wody, schrup kilka migdałów albo zażyj dostępny bez recepty preparat zmniejszający kwaśność soków trawiennych (np. tabletki z omeprazolem, syrop, zawiesina lub pastylki do ssania z węglanem wapnia czy magnezu).

Rady na przyszłość:
By złagodzić podrażnienie przełyku i zapobiec atakom zgagi, dwa razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem pij po filiżance naparu z mielonego siemienia lnianego (łyżeczka na szklankę wrzątku).


Niestrawność
Objawia się uczuciem pełności, bólem w nadbrzuszu, odbijaniem, zgagą, wzdęciami czy nudnościami. Dolegliwości mogą (ale nie muszą) występować łącznie. Dokuczają zwłaszcza po zbyt obfitym posiłku lub zjedzeniu dań tłustych, smażonych, z kapustą, fasolą, grochem i grzybami.

Szybka pomoc. Zażyj 15–30 ziołowych kropli (na bazie mięty lub dziurawca). Poluzuj pas i połóż się na pół godziny – na boku (nie na wznak, bo to sprzyja powstawaniu zgagi). Delikatnie, okrężnymi ruchami pomasuj brzuch – to pomoże rozkurczyć jego mięśnie

Rady na przyszłość: Doprawiaj dania ziołami. Majeranek, bazylia czy oregano nasilają produkcję soków żołądkowych i ułatwiają trawienie. Zamiast najadać się od razu do granic możliwości, pozwól sobie na więcej, ale mniejszych porcji. Przerwy między nimi poświęć na spacery lub inny relaks – gdy jesteś zestresowana, także żołądek gorzej funkcjonuje.


Biegunka
Nie musi świadczyć o tym, że jedzenie było nieświeże. Rewolucję mogą równie dobrze wywołać stres czy zbyt odważne kulinarne eksperymenty.

Szybka pomoc. Zażyj jednorazowo 5–10 tabletek węgla medycznego albo 2 tabletki preparatu z chlorkiem loperamidu (bez recepty). Póki jelita się nie uspokoją, zrezygnuj z jedzenia. Popijaj jedynie herbatę, napar z mięty, kompot z jagód i niegazowaną wodę mineralną.

Rady na przyszłość: Przez 2–3 dni po biegunce unikaj dań tłustych i smażonych. Wybieraj zaś te lekkostrawne (krakersy, białe pieczywo, ryż, gotowana marchew, pieczone piersi kurczaka). To pomoże szybko zregenerować jelita i żołądek.


Zaparcia

Zwykle są następstwem menu, w którym jest za mało wody, warzyw i owoców, a za dużo słodyczy, dań smażonych i z białej mąki. Zaparcia może też wywołać stres wynikający z faktu, że trzeba skorzystać z cudzej toalety.

Szybka pomoc. Wieczorem zjedz garść suszonych śliwek. Wypij napar z senesu lub kruszyny (to przyspieszy pracę jelit). Rano skorzystaj z łazienki – wtedy organizm nastawiony jest na wypróżnienie.

Rady na przyszłość: Więcej się ruszaj. Pij codziennie 2 litry wody. Zadbaj też, by w diecie znalazło się jak najwięcej błonnika oczyszczającego jelita (surowe warzywa i owoce, gotowy preparat błonnikowy, który możesz dodawać do potraw).


Ważne:
Zanim strawisz świąteczny obiad, może minąć nawet parę godzin. By nie zmuszać układu pokarmowego do jeszcze bardziej wytężonej pracy, staraj się jeść powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs. Taki posiłek jest łatwiej przyswajany
.

Źródło: polki.pl


ostatnia zmiana: 2010-12-29
Komentarze
Polityka Prywatności