Mleko pomaga w odchudzaniu

Picie mleka w czasie diety odchudzającej pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów - wynika z badań, o których informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition".

Według autorów pracy, ma to związek z tym, że mleko i jego przetwory są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, który - jak wskazują wcześniejsze badania - jest niezbędny do utrzymania szczupłej sylwetki.

Naukowcy z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer-Sheva razem z kolegami z USA i Niemiec prowadzili badania w grupie 322 kobiet i mężczyzn w wieku 40-65 lat, którzy mieli nadwagę lub otyłość. Wszyscy przez dwa lata stosowali jedną z trzech diet odchudzających - niskotłuszczową, śródziemnomorską lub ubogą w węglowodany.

Na koniec okazało się, że - niezależnie od diety - osoby, które w czasie dwuletniego programu spożywały największe ilości mleka (ok. dwóch szklanek dziennie) lub jego przetworów, schudły średnio o 2 kg więcej niż ci, którzy nie spożywali ich wcale lub w bardzo małych ilościach. Miały też większe szanse zrzucić 4,5 kg w ciągu pierwszych sześciu miesięcy badań.

Jak tłumaczą naukowcy, konsumowanie największych ilości nabiału wiązało się z dostarczaniem organizmowi średnio 580 mg wapnia dziennie, a w przypadku najmniejszych ilości było to 150 mg.

W analizie uwzględniono wiek i płeć pacjentów, ich początkowy wskaźnik masy ciała, ilość spożywanych tłuszczów oraz ogólne spożycie wapnia - nie tylko z nabiału.

Wyraźnie większe szanse na sukces w odchudzaniu miały też osoby, u których w trakcie badań zaobserwowano wzrost poziomu witaminy D we krwi. Pacjenci, u których był on najwyższy (30 nanogramów na mililitr) tracili po dwóch latach średnio 2,5 kg więcej niż osoby z najniższym poziomem witaminy D (14,5 ng/ml). Jak podkreślają autorzy pracy, mleko i produkty mleczne były jednym z podstawowych źródeł tej witaminy w diecie badanych osób. Trzeba jednak pamiętać, że największe jej ilości powstają w skórze pod wpływem słońca.

Zdaniem naukowców wyniki te dowodzą, że zwiększone spożycie wapnia oraz wyższy poziom witaminy D we krwi sprzyjają chudnięciu. Dlatego badacze zalecają, by wszyscy, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów lub zachowaniu szczupłej sylwetki, wzbogacili swoją dietę w chude mleko i jego przetwory.

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów w ludzkim organizmie. Nie tylko wzmacnia kości i mięśnie, poprawia też pracę układu odporności oraz reguluje podziały komórek, przez co może spowalniać rozwój nowotworów.

Coraz więcej badań prowadzonych w ostatnich latach sugeruje, że niski poziom witaminy D w organizmie może przyczyniać się do rozwoju wielu schorzeń, np. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, niektórych nowotworów, depresji, jak również astmy, przeziębień i innych schorzeń oddechowych. Analizy wskazują też, że duża część światowej populacji ma niedobory tego związku.

Głównym źródłem witaminy D jest nasza skóra, która produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych. Spośród pokarmów najbogatsze w ten związek są tłuszcz ryb morskich oraz mleko i jego przetwory. Suplementy witaminy D najlepiej zażywać po konsultacji z lekarzem, bo jej nadmiar również może być szkodliwy. (PAP)


ostatnia zmiana: 2010-09-20
Komentarze
Polityka Prywatności