Naukowcy: Większość karmiących matek nie odżywia się prawidłowo

Za mało żelaza, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A i E, a także zbyt duże spożycie białka - orzekli hiszpańscy naukowcy, którzy analizowali skład mleka matek karmiących piersią. Jak informuje serwis EurekAlert, odpowiedniej diety nie stosuje około 94 proc. matek.

Jose Luis Gomez Llorente i Cristina Campoy Folgoso z Wydziału Pediatrycznego Uniwersytetu Granady pobrali 100 próbek mleka od 34 karmiących matek z prowincji Granada i Almeria. Przez trzy dni przed pobraniem próbek matki wypełniały kwestionariusze, w których dokładnie informowały o tym, co jadły.

Jak twierdzą naukowcy, sposób odżywiania 94 proc. kobiet odpowiadał diecie hipokalorycznej (niskokalorycznej), co było związane głównie z małą ilością spożywanych tłuszczów. Ilość białka przewyższała natomiast zalecane dzienne spożycie. U 88 proc. matek zaobserwowano niedobór witaminy A, a u 99 proc. niedobór witaminy E. Co więcej, 94 proc. matek nie dostarczało swojemu organizmowi wystarczająco dużo żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Analiza zawartych w mleku kwasów tłuszczowych wykazała, że najczęściej spotykany był kwas oleinowy, który jest składnikiem oliwy z oliwek.

Llorente podkreśla, że dla zdrowych noworodków mleko matki jest najlepszym pokarmem. Oprócz składników odżywczych dostarcza dziecku niezbędne kwasy omega 3 i omega 6, w tym kwas arachidonowy (AA) i dokozaheksaenowy (DHA). Ten ostatni ma szczególne znaczenie dla rozwoju kognitywnego dziecka. Niedobór DHA może doprowadzić do osłabienia centralnego układu nerwowego, a także zwiększać ryzyko alergii i atopii.

"Matki karmiące piersią mogą w znaczącym stopniu polepszyć skład swojego mleka, jeśli zaczną stosować się do międzynarodowych rekomendacji dotyczących odpowiedniej dla nich diety" - mówi badacz. (PAP)


ostatnia zmiana: 2010-05-14
Komentarze
Polityka Prywatności