Co jest zdrowsze?

Niejedna z nas wspomaga swój organizm specjalnie preparowanymi witaminami. Jednak musimy pamiętać, że to odpowiednie jedzenie dobrze wpływa na nasze zdrowie. Z tym, że jedne rzeczy opłaca się jeść bardziej niż inne. Sprawdź, co jest zdrowe!

Gdzie znajduje się więcej witaminy C? Papryka czerwona czy zielona?

Papryka czerwona. Choć oba rodzaje są bardzo zdrowe, czerwona zawiera 288 mg, zielona tylko 180 mg witaminy C. Ta zaś wzmacnia odporność i dba o serce. Jak pokazują badania, wysokie spożycie witaminy C (ok. 500 mg dziennie) może znacznie obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

 

Co bardziej chroni przed problemami z pamięcią? Migdały czy orzechy ziemne?

Migdały. Co prawda wszystkie orzechy są uznawane za eliksiry długowieczności, ale to migdały wiodą prym pierwszeństwa. Mają one bowiem trzykrotnie więcej witaminy E, która opóźnia starzenie się organizmu, a także wspomaga układ nerwowy, zapobiegając kłopotom z pamięcią.

 

Co korzystniej wpływa na słuch? Brokuły czy szpinak?

Szpinak. Zielone warzywa zajmują czołowe miejsca na liście najzdrowszych produktów. Ale to szpinak jest liderem. Oprócz tego, że zawiera sporo żelaza, ma też więcej kwasu foliowego niż brokuły. Jak pokazały badania — wysokie spożycie tej witaminy może obniżać ryzyko utraty słuchu u mężczyzn nawet o 20 proc.

 

Co lepiej reguluje ciśnienie krwi? Jogurt czy twarożek

Jogurt. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć nabiału. Warto jednak częściej sięgać po jogurty naturalne. Mają one bowiem ponaddwukrotnie więcej wapnia niż sery twarogowe. Minerał ten nie tylko wzmacnia kości i zęby, lecz także może pomagać obniżać ciśnienie tętnicze krwi nawet o 40 proc.  


ostatnia zmiana: 2010-03-02
Komentarze
Polityka Prywatności