Niejedna z nas wspomaga swój organizm specjalnie preparowanymi witaminami. Jednak musimy pamiętać, że to odpowiednie jedzenie dobrze wpływa na nasze zdrowie. Z tym, że jedne rzeczy opłaca się jeść bardziej niż inne. Sprawdź, co jest zdrowe!
Gdzie znajduje się więcej witaminy
C? Papryka czerwona czy zielona?
Papryka czerwona. Choć oba rodzaje są bardzo
zdrowe, czerwona zawiera 288 mg, zielona tylko 180 mg witaminy C. Ta zaś
wzmacnia odporność i dba o serce. Jak pokazują badania, wysokie spożycie
witaminy C (ok. 500 mg dziennie) może znacznie obniżać poziom cholesterolu i
trójglicerydów we krwi.
Co bardziej chroni przed
problemami z pamięcią? Migdały czy orzechy ziemne?
Migdały. Co prawda wszystkie orzechy są
uznawane za eliksiry długowieczności, ale to migdały wiodą prym pierwszeństwa.
Mają one bowiem trzykrotnie więcej witaminy E, która opóźnia starzenie się
organizmu, a także wspomaga układ nerwowy, zapobiegając kłopotom z pamięcią.
Co korzystniej wpływa na słuch? Brokuły
czy szpinak?
Szpinak. Zielone warzywa zajmują czołowe
miejsca na liście najzdrowszych produktów. Ale to szpinak jest liderem. Oprócz
tego, że zawiera sporo żelaza, ma też więcej kwasu foliowego niż brokuły. Jak
pokazały badania — wysokie spożycie tej witaminy może obniżać ryzyko utraty
słuchu u mężczyzn nawet o 20 proc.
Co lepiej reguluje ciśnienie krwi?
Jogurt czy twarożek
Jogurt. W codziennej diecie nie powinno
zabraknąć nabiału. Warto jednak częściej sięgać po jogurty naturalne. Mają one
bowiem ponaddwukrotnie więcej wapnia niż sery twarogowe. Minerał ten nie tylko
wzmacnia kości i zęby, lecz także może pomagać obniżać ciśnienie tętnicze krwi
nawet o 40 proc.