Styl żywienia ma związek z rakiem piersi

Azjatki po menopauzie, które żywią się według standardów zachodnich, mają większe ryzyko rozwoju raka piersi niż ich rodaczki wierne miejscowej diecie.

Wnioski te pochodzą z badania mieszkanek Szanghaju. Badaniami objęto kobiety w wieku od 25 do 64 lat, u których w okresie od sierpnia 1996 do marca 1998 r. zdiagnozowano raka piersi. Była też grupa kontrolna zdrowych Azjatek. Prowadząca badanie Marilyn Tseng z Fox Chase Cancer Center w Filadelfii podkreśla, że tradycyjnie wśród Azjatek rak piersi był rzadkością, choć w ostatnich latach liczba jego przypadków zwiększa się.

Zjawisko to przypisywano czynnikom środowiskowym, m.in. włączeniu zachodniego stylu żywienia do tradycyjnych nawyków żywieniowych, co jest elementem szerszych zmian społeczno-ekonomicznych. Do tej jednak pory nie przebadano związku schematów żywienia z ryzykiem raka piersi u Azjatek. Po wywiadach z badanymi naukowcy ustalili, że istnieją dwa główne schematy żywienia: dieta "mięso-słodycze" oraz "warzywa-soja".

Pierwsza obejmuje różne rodzaje mięsa, a przede wszystkim wieprzowinę, wołowinę, drób, jagnięcinę, ryby morskie i krewetki, jak również cukierki, desery, chleb i mleko. Dieta "warzywno- sojowa" wiąże się ze spożyciem dużej ilości warzyw, produktów opartych na soi i ryb słodkowodnych. Badania i wywiady wskazały na wyraźny związek diety "mięsno- słodkiej" z ryzykiem raka piersi u kobiet po menopauzie z nadwagą.

Dieta taka wiązała się zwłaszcza z ponad dwukrotnym wzrostem ryzyka raka piersi u chorych z dodatnimi receptorami estrogenowymi. Nie wskazano za to ogólnego związku ryzyka raka piersi z dietą "warzywno-sojową". "Badania nasze pozwalają też podejrzewać prawdopodobieństwo, że schemat żywienia mięso-słodycze zwiększa ryzyko raka piersi, zwiększając otyłość" - dodała Tseng. Wyniki badania opublikowano w piśmie "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention". (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności