Witamina D obniża ryzyko raka piersi

Kobiety, które spożywają dużo witaminy D oraz wapnia mogą, być mniej narażone na raka piersi przed menopauzą - wskazują najnowsze badania amerykańskie, które publikuje pismo "Archives of Internal Medicine".

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie, którzy zebrali dane w grupie niemal 10 tys. 600 kobiet przed menopauzą oraz w grupie ponad 20 tys. 900 kobiet, które przeszły menopauzę.

Do ustania funkcji jajników i krwawień miesięcznych, czyli menopauzy, dochodzi przeciętnie około 50. roku życia kobiety. Wówczas ryzyko zachorowania na raka piersi zaczyna rosnąć. Na początku uczestniczki badania wypełniały ankiety na temat stylu życia i przebytych chorób, jak również ankiety dotyczące częstości spożywania różnych pokarmów, napojów i suplementów diety w poprzednim roku.

Przez kolejne 10 lat kobiety regularnie informowały o stanie swojego zdrowia, a zwłaszcza o tym, czy zdiagnozowano u nich raka piersi. Analiza ujawniła, że dieta bogata w witaminę D oraz w wapń miała związek z umiarkowanym spadkiem ryzyka zachorowania na ten nowotwór w grupie kobiet przed menopauzą, ale nie w drugiej grupie.

Związek ten był najwyraźniejszy w przypadku agresywnych postaci tego nowotworu. Autorzy pracy podejrzewają, że przeciwnowotworowe własności witaminy D oraz wapnia mogą wynikać z ich wpływu na związki pobudzające wzrost raka piersi, tj. na insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1) oraz białko wiążące IGF.

Badania in vitro dowodzą, że jeden i drugi składnik diety hamują wzrost komórek raka piersi produkujących duże ilości IGF-1 oraz wiążącego go białka. Ten rodzaj nowotworów występuje natomiast częściej u kobiet młodszych, u których poziom IGF-1 jest wyższy. Zdaniem autorów pracy, przyszłe badania powinny pomóc lepiej ocenić rolę, jaką witamina D i wapń mogą odegrać w prewencji raka piersi. (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności