Dorośli i nastolatki, którzy jedzą fasolę, ważą mniej niż rówieśnicy, których dieta jest uboga w tę jarzynę - wskazują najnowsze badania amerykańskie, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.
Do takich wniosków doszli naukowcy z amerykańskiego Narodowego Centrum Statystyk Zdrowotnych (National Center for Health Statistics), którzy przeanalizowali dane zebrane w grupie ponad 20 tys. osób. Okazało się, że dorośli, których dieta była bogata w fasolę, ważyli średnio o 3 kg mniej niż rówieśnicy jedzący mało fasoli - choć ich dzienne spożycie kalorii było większe o ok. 200 kKal.
Podobna prawidłowość zaobserwowano wśród nastolatków - choć młodzi amatorzy fasoli spożywali o 335 kKal dziennie więcej, to ważyli o 3,4 kg mniej niż nastolatki o diecie ubogiej w fasolę. Dorośli amatorzy tego warzywa mieli o 22 proc. mniejsze ryzyko otyłości, w porównaniu z rówieśnikami. Spożywali ponadto mniejsze ilości tłuszczów, w tym tłuszczów nasyconych. Ponadto, dieta bogata w fasolę była związana z mniejszymi obwodami w talii osób dorosłych i młodzieży - odpowiednio o 1,9 cm i 2,54 cm.
Obydwie grypy wiekowe spożywały też o jedną trzecią więcej błonnika, tj. niewchłaniane w przewodzie pokarmowym węglowodany roślinne. Dieta bogata w błonnik pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Jak komentuje prowadzący badania dr Victor Fulgoni, fasola jest doskonałym źródłem błonnika i białka, a oprócz tego zawiera małe ilości tłuszczu i jest pozbawiona cholesterolu.
Najnowsze wyniki mają więc sens, podkreśla badacz. Jak przypomina Fulgoni, wcześniejsze doświadczenia wykazały, że dieta bogata w fasolę może obniżać ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów. Nic więc dziwnego, że warzywo to zalicza się do zdrowej żywności, dodaje. (PAP)