Światło dzienne pobudza nasz organizm do spalania kalorii - wynika z najnowszych brytyjskich badań, o których informuje pismo "Diabetes". Zdaniem autorów pracy, odkrycie to może pomóc w opracowaniu nowych metod zapobiegania lub leczenia otyłości.
Brunatna tkanka tłuszczowa jest obecna w dużych ilościach u ssaków hibernujących. Wiadomo, że jej aktywność rośnie znacznie w niskich temperaturach.
Niestety, u człowieka występuje one w dużych ilościach w okresie niemowlęcym, a następnie stopniowo zanika tak, że w wieku dorosłym mamy jej bardzo mało. Jest zlokalizowana między łopatkami, w okolicy szyi, śródpiersiu, w dołach pachowych oraz wokół nerek i nadnerczy.
W ostatnim czasie prowadzone są intensywne badania nad wykorzystaniem brunatnej tkanki nerwowej w walce z otyłością. W jednym z lipcowych numerów tygodnika "Nature" naukowcy amerykańscy poinformowali, że udało im się przekształcić komórki tkanki łącznej w dojrzałe komórki tkanki brunatnej. Funkcjonowały one prawidłowo po przeszczepieniu ich myszom.
Teraz naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham wykazali po raz pierwszy, że głównym regulatorem aktywności tkanki brunatnej jest światło słoneczne.
W badaniach udział wzięło ponad 3,5 tys. pacjentów. Regularnie mierzono, jakie ilości tkanki brunatnej posiada każdy z nich i czy mają one związek z miesięcznymi zmianami nasłonecznienia i temperatury powietrza.
Okazało się, że na ilość i aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej w jeszcze większym stopniu wpływały sezonowe zmiany nasłonecznienia niż temperatury powietrza. Poza tym, tkanka ta występowała częściej u kobiet.
"Nasze badania wskazują, że istnieją bardzo silne sezonowe różnice w aktywności brunatnej tkanki tłuszczowej u ludzi" - komentuje prowadzący badania prof. Michael Symonds.
Jego zdaniem, odkrycie to może zaowocować nowymi metodami zapobiegania otyłości lub jej leczenia. Miałyby one polegać na pobudzaniu aktywności brunatnej tkanki tłuszczowej, zwłaszcza zimą, gdy nasłonecznienie jest mniejsze.
Wprawdzie o tej porze roku tradycyjnie panują niższe temperatury, które skłaniają tłuszcz brunatny do produkcji większych ilości ciepła i większych wydatków energetycznych. Jednak współcześnie zapotrzebowanie naszego organizmu na tę tkankę w okresie zimy znacznie się zmniejszyło się, przede wszystkim z powodu rozpowszechnienia centralnego ogrzewania.
Z najnowszej pracy płynie jeszcze jeden praktyczny wniosek - jeśli chcemy zachować szczupłą sylwetkę najlepiej dużo ruszać się na świeżym powietrzu. (PAP)